Dezvoltare economică – Alianța USR PLUS Bragadiru

Dezvoltarea unei platforme industriale în Bragadiru

Orașul Bragadiru a înregistrat în ultima perioadă creșteri semnificative ale populației, ajungând de la aproximativ 8.300 de locuitori în anul 2006, la aproximativ 24.400 în anul 2019. Aceste cifre fiind doar cele ale persoanelor care dețin domiciliu în acest oraș. Adăugând populația mutată recent în noile cartiere, dar care nu și-a făcut încă buletin în orașul Bragadiru, se depășește cu siguranță cifra de 35.000 locuitori.

Odată cu creșterea populației a crescut și numărul locuințelor (figura nr.1), construindu-se cartiere întregi doar de construcții rezidențiale, celelalte tipuri de construcții fiind realizate doar pe suprafețe restrânse. Dezvoltatorii au speculat fiecare m2 de teren pentru a scoate un profit cât mai mare într-o perioadă cât mai scurtă, fără să se gândească la dezvoltarea durabilă a orașului și la investirea în dezvoltarea economiei acestuia. Astfel, în spațiul ce se află între Centura București și limita cu orașul București, au apărut cartiere întregi de construcții rezidențiale. Bragadiru se transformă astfel într-un oraș dormitor, dependent de capitală pentru a asigura locurile de muncă necesare oamenilor.  Deplasarea zilnică a locuitorilor către București conduce către mai multe probleme precum consum de timp și energie, consum de bani pe transport, poluare, investiții in mijloace de transport etc.

Pentru o dezvoltare sustenabilă pe termen lung a orașului Bragadiru, avem nevoie ca pe viitor să dezvoltăm o platformă industrială care să crească numărul locurilor de muncă din oraș și să reducă numărul persoanelor care se deplasează zilnic în București la locul de muncă. Mai mult decât atât, creșterea numărului de firme în oraș va aduce încasări mai mari de taxe și impozite și creșterea bugetului local, buget folosit ulterior pentru dezvoltarea de proiecte esențiale pentru oraș.

Prin dezvoltarea unei zone industriale în partea centrală a orașului, se va găsi un răspuns și pentru persoanele cu venituri foarte mici care își pot găsi un loc de muncă în acest parc industrial fără să mai fie nevoite să nevoite să cheltuiască o parte importantă din salariu pe transport către București.

Când vine vorba de numărul mediu al salariaților pe orașe, observăm că orașul Bragadiru se află în partea de jos a clasamentului, acest lucru datorându-se faptului că administrația locală actuală nu a ținut cont și de componenta economică a orașului și a mers pe traiectoria transformării orașului într-o localitate dormitor a Bucureștiului, fără să încerce să realizeze un echilibru între rezidențial si economic pentru a crește sustenabilitatea orașului pe termen lung și pentru a limita dependența față de extern.

Acestea fiind spuse, vedem oportun ca pe viitor, puținele terenuri rămase neconstruite cu locuințe, să fie integrate in planuri pentru viitoare platforme industriale și/sau zone de servicii sau comerciale în vederea creșterii economice a orașului Bragadiru.

În urma consultării mai multor hărți dar si a multiplelor deplasări în teren, am identificat terenul ce se află pe partea dreaptă a râului Ciorogârla, ca fiind potrivit (dar și singurul ca mărime) pentru a dezvolta un parc industrial pentru Bragadiru. Astfel, propunem să se înceapă cât de curând demersurile pentru realizarea noului P.U.G., iar în aceasta, zonă propusă mai jos, să fie încadrată la zona industrială și depozitare, iar pe alocuri se pot propune si zone de comerț și servicii, în vederea dezvoltării economice a orașului.

Acest proiect este sincronizat cu alt proiect propus de noi, care presupune realizarea unei centuri a orașului pentru a limita traficul de pe artera principala care îl străbate. Acest drum va trece chiar pe lângă platforma industrială și îi va conferi acesteia accesibilitatea necesară pentru o dezvoltare armonioasă. Pentru mai multe detalii despre acest proiect găsiți aici : link

O problemă reală în realizarea acestui proiect este reprezentată de faptul că în partea nordică zonei identificate de noi, s-a propus de curând un P.U.Z., denumit „Locuințe individuale (izolate, cuplate, înșiruite), locuințe colective, grădiniță, parc, circulații, utilități”, care presupune realizarea altui complex rezidențial care să facă orașul Bragadiru și mai dependent din punct de vedere economic de București, să crească fluxurile care se deplasează zilnic către oraș contribuind la trafic și micșorând șansele orașului de a crește din punct de vedere economic.

Noi credem că acest P.U.Z. trebuie respins de către Consiliul Local al Orașului Bragadiru pe motiv că toate terenurile orașului Bragadiru au fost destinate locuirii, iar economia a fost lăsată pe loc secundar, acest lucru conducând către nenumărate probleme la nivelul orașului. Acesta fiind singurul spațiu generos unde se poate realiza un parc industrial.

Mai mult decât atât, în zona sudică a terenului propus pentru parcul industrial, se poate realiza un parc fotovoltaic (cu fonduri europene), pe terenul unde a fost în trecut groapa de gunoi a localității. Prin regenerarea terenului pe care a fost odată groapa de gunoi (tot prin programe europene pentru mediu) putem propune aici extinderea zonei industriale.

Figura nr.1 - Locuințe terminate in cursul anului în orașul Bragadiru; Sursă date: Institutul Național de Statistică
Figura nr.2 - Numărul mediu al salariaților din orașele județului Ilfov; Sursă date: Institutul Național de Statistică
Figura nr.3 - Imagine satelitară cu zona propusă pentru parc industrial; Sursă: ortofotoplan ESRI
Figura nr.4 – P.U.Z-ul ce se suprapune peste zona propusă pentru parc industrial; Sursa: primariaorasbragadiru.ro