De ce contestăm Bugetul Local 2021?

Am contestat bugetul local…

În data de 21 aprilie 2021 am trimis către Consiliul Local Oraș Bragadiru plângerea prealabilă referitoare la adoptarea bugetului local consolidat pentru anul 2021. De asemenea, am trimis și către prefectul județului Ilfov o sesizare pentru analizarea aspectelor de legalitate în adoptarea acestui act normativ – HCL 29/2021
Plângerea prealabilă este parte din procedura denumită Contencios Administrativ, așa cum este definită în Legea 554/2004 în forma ei actualizată. În cazul în care Consiliul Local Bragadiru nu revocă HCL 29/2021 vom urma pașii de atacare în instanță în baza sus-numitei legi.
Sperăm de asemenea ca prefectul Ilfov să analizeze sesizarea noastră de nelegalitate și să dispună suspendarea / atacarea HCL în instanță. 

Ce am contestat?

Codul Administrativ prevede că materialele trimise spre aprobare Consiliului Local se trimit cu minim cinci zile înainte de ședință. Legiuitorul a considerat acest termen minim necesar pentru ca votul să nu fie unul formal și mecanic, ci suficient pentru ca un consilier local să poată studia, aduce amendamente, formula întrebări și, în general, să contribuie la adoptarea bugetului.
Din păcate am primit materialele pentru ședință cu mai puțin de 24 de ore înainte de ședință, și într-un format ce nu permite nici o prelucrare demnă de secolul XXI – o suită de fișiere scanate cu margini tăiate.

Am cerut, fără succes, eliminarea de pe ordinea de zi pentru a avea timp să studiem și să contribuim la buget. Am cerut furnizarea în format editabil, pentru a putea analiza corespunzător.

Am primit explicații halucinante:
– „a fost în consultare publică” – o gravă confuzie între legea 273/2006 (Legea Finanțelor Publice) și OUG57/2019 (Codul Administrativ)
– „s-a așteptat bugetul Ilfov” – s-a așteptat, dar nu a fost inclus. Deci, s-a așteptat degeaba
– „puteați vedea în consultare publică bugetul” – doar că bugetul votat era cu 10% mai mare decât cel pus în consultare publică, și deci ineficient pentru analiză
– „nu ați întrebat la Contabilitate” – de parcă Codul Administrativ cere consilierilor să întrebe din când în când prin departamentele primăriei să afle dacă lucrează la ceva…. Ce spune Codul Administrativ la art. 134:

(5) Documentul de convocare cuprinde obligatoriu următoarele informații despre ședință:[…]
c) materialele înscrise pe proiectul ordinii de zi;

De ce am făcut-o?

Deoarece Consiliul Local nu este o anexă formală a Primăriei, ci organul deliberativ – adică acea instituție care veghează ca Primarul (sau în cazul nostru în Bragadiru, înlocuitorii acestuia) nu risipesc bugetul local.

Atât de obișnuiți cu formalismul Consiliului Local a devenit Bragadiru, încât încălcarea legii în votul proiectelor de Hotărâri ale Consiliului Local este de la sine înțeleasă. Dar încălcarea legii nu este niciodată normală, și nu poate fi niciodată justificată. 

Pe scurt: dorim ca HCL să urmeze procesul normal, detaliat în Codul Administrativ: 

– primim proiectul într-un format în care putem analiza, nu scanări trunchiate

– avem la dispoziție cele cinci zile în care să putem propune amendamente

Nimic mai mult decât respectarea legii!

De ce doar contestăm, și nu propunem proiecte?

Contestăm legalitatea adoptării HCL29/2021. Adică, nu s-a respectat legea în adoptarea sa.
Proiectele noastre, chiar dacă sunt realizate fără ajutorul departamentelor de specialitate din primărie (așa cum sunt cele propuse de Primar) sunt coerente și raționale, însă din păcate nu sunt adoptate de majoritatea PNL-PSD-ProRomânia-ALDE. 
Chiar și atunci când proiectele noastre sunt de mare impact și urgente, sunt respinse la vot – precum a fost cazul proiectului HCL privitor la unele măsuri urgente pentru limitarea efectelor inundațiilor din Independenței.

Deci, pe scurt: am propus și vom continua să propunem proiecte, nu suntem doar contestatari. Dar nu putem să permitem încălcarea flagrantă a legii. 

Dar nu este doar o contestare pe formă? De ce nu pe fond?

Precum în orice altă lege, pentru a permite o desfășurare optimă, legiuitorul a prevăzut o serie de termene. Când aceste termene nu sunt respectate, orice discuție pe fond este imposibil de purtat.

Un exemplu simplu cu care putem explica situația ar fi cel în care ați putea achita jumătate din amenda auto într-o oră maxim de la primirea ei. Termenul este nerezonabil și, de fapt, inutilizabil. 

Pentru a atinge fondul bugetului – a prezenta amendamente, a detalia și argumenta proiecte – trebuie să se respecte termenul minimul garantat de lege, cele cinci zile de la data convocării și primirii documentelor. Orice altceva (termene mai scurte, documente trunchiate) aruncă în irelevanță întreg procesul – precum exemplul de mai sus cu termenul de o oră pentru plata redusă a amenzii auto.

Ce urmărim de fapt?

Simplu: respectarea legii. Nici o agendă ascunsă, nici o dorință de blocare a activității, nici o răfuială politică specific dâmbovițeană. 
Atunci când legea este ignorată, cu bună știință și în spirit de „noi suntem majoritari, noi decidem cum vrem” activitatea nostră de consilieri locali ar fi redusă la irelevanță. Însă cetățenii ne-au oferit încrederea lor pentru a le apăra interesele în Consiliul Local. Și vom face asta cu toate mijloacele legale ce ne stau la dispoziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *